Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦🧹
×

Odla Tomater

En Nybörjarguide till Att Odla Tomater – Från Frö till Frukt

Att odla egna tomater är inte bara en rolig och belönande hobby, det ger dig också möjligheten att njuta av färska, smakrika tomater direkt från din trädgård eller balkong. Även om du är nybörjare inom trädgårdsodling, behöver du inte vara rädd – att odla tomater kan vara både enkelt och framgångsrikt med rätt kunskap och omsorg. Här är en guide som tar dig genom stegen för att odla dina egna saftiga tomater från frö till frukt.

Odla Tomater

Steg 1: Välj Tomatsorten Det första steget är att välja vilken sorts tomat du vill odla. Det finns otaliga sorter att välja mellan, från körsbärstomater till plommontomater och större varianter. Ta hänsyn till din odlingsplats, klimatet och dina smakpreferenser när du väljer.

Steg 2: Förbered Fröna Förbered fröna genom att fylla små krukor eller fröbrickor med en lätt jordblandning. Placera ett tomatfrö i varje kruka och täck dem med en tunn jordbädd. Håll jorden fuktig men inte blöt.

Steg 3: Låt Fröna Gro Placera krukorna på en varm och ljus plats, till exempel på fönsterbrädan. Tomatfröna börjar gro inom en till två veckor. När de första sanna bladen visas kan du plantera om dem i större krukor eller utomhus om vädret tillåter.

Steg 4: Välj Rätt Plats Tomater älskar sol, så välj en plats där de får minst 6-8 timmar solljus om dagen. Om du odlar i en trädgård, se till att jorden är väldränerad och näringsrik. Om du odlar på en balkong eller i krukor, välj en kruka med tillräckligt med utrymme för att tomatplantan ska kunna växa.

Steg 5: Plantera och Vård Gräv en grop eller gör en plats för din tomatplanta och sätt den i jorden. Fyll på med jord och se till att plantan är stadigt fast. Vattna plantan väl och se till att hålla jorden fuktig genom hela säsongen. Ge plantan näring med en balanserad gödsel en gång i månaden.

Steg 6: Stöd och Skötsel De flesta tomatplantor behöver stöd för att hålla upp de växande frukterna. Använd tomatstöd eller spaljéer för att stötta plantan när den växer. Ta bort eventuella suckar (sidoskott som växer i bladvecken) för att fokusera energin på huvudstammen och frukten.

Steg 7: Skörda och Njut Beroende på tomatens sort tar det vanligtvis 60-85 dagar från plantering till skörd. När tomaterna har nått sin fulla färg och är mjuka vid beröring, är de redo att skördas. Plocka försiktigt och njut av dina färska, hemodlade tomater!

Att odla tomater är en givande process som ger dig en smak av sommaren hela året. Följ dessa steg och var tålmodig, och snart kommer du att vara stolt ägare av din alldeles egna tomatträdgård. Så ge dig ut och börja odla de ljuvliga och saftiga tomater som kommer att smaka sommar på din tallrik!

27 Aug 2023

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd