Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Tvätta solceller

Tvätta solceller – Så håller du dina solpaneler rena och effektiva

Solceller är en miljövänlig och hållbar energilösning som genererar el genom att omvandla solens strålar till elektricitet. För att optimera solcellernas effektivitet och förlänga deras livslängd är det viktigt att regelbundet tvätta dem. Här är några användbara tips för att tvätta solceller på rätt sätt och säkerställa deras maximala prestanda.

Tvätta solceller

  1. Utför en visuell inspektion: Innan du börjar tvätta solcellerna, se till att göra en grundlig visuell inspektion. Kontrollera om det finns smuts, damm, löv eller fågelspillning på panelerna. Ta också en titt på ramarna och anslutningarna för att säkerställa att allt är i gott skick.

  2. Välj rätt tidpunkt: Välj en dag med klart väder och helst tidig morgon eller sen eftermiddag när solen inte är på sin starkaste punkt. Detta hjälper till att undvika att vatten och rengöringsmedel torkar för snabbt på solpanelerna.

  3. Stäng av strömmen: Innan du börjar tvätta solcellerna, se till att stänga av strömmen från solpanelerna. Detta är viktigt för din egen säkerhet och för att undvika eventuella skador på elsystemet.

  4. Använd rent vatten: För att tvätta solpanelerna, använd rent vatten från en trädgårdsslang eller en sprayflaska. Undvik att använda högtryckstvätt eller kraftiga strålar, eftersom detta kan skada panelerna.

  5. Skrubba försiktigt: Om det finns envisa fläckar eller smuts på solpanelerna kan du använda en mjuk borste eller en svamp för att skrubba dem försiktigt. Använd inte slipande material eller hårda borstar som kan repa ytan.

  6. Undvik rengöringsmedel: I de flesta fall är rent vatten tillräckligt för att ta bort lätta smuts och damm från solpanelerna. Undvik att använda rengöringsmedel, särskilt de som innehåller kemikalier eller lösningsmedel, eftersom dessa kan lämna rester på panelerna och påverka deras prestanda.

  7. Torka panelerna: Efter att ha tvättat solcellerna, låt dem lufttorka eller använd en mjuk trasa eller en squeegee för att torka bort överflödigt vatten. Se till att inget vatten eller fukt finns kvar på panelerna innan du slår på strömmen igen.

Genom att regelbundet tvätta dina solceller håller du dem rena och effektiva, vilket leder till en ökad elproduktion och kostnadsbesparingar på lång sikt. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens rekommendationer och anvisningar för att säkerställa att du tar hand om dina solpaneler på bästa sätt.

6 Jul 2023

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd