Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Hur får man bort fettfläckar

Hur Får Man Bort Fettfläckar: Effektiva Tips och Knep

Fettfläckar är en av de mest envisa och irriterande typerna av fläckar som kan uppstå både på kläder och ytor i hemmet. Oavsett om det är olja som spillts i köket eller fettstänk på dina favoritjeans, kan dessa fläckar verka nästintill omöjliga att få bort. Men oroa dig inte, det finns effektiva metoder som kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar enkelt och smidigt.

Hur får man bort fettfläckar

Steg för Steg: Så Här Tar Du Bort Fettfläckar

 1. Handla Snabbt När det gäller fettfläckar är det viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju längre fettet får sitta kvar, desto svårare blir det att ta bort fläcken.

 2. Absorbera Överskottet Använd en pappershandduk eller en trasa för att försiktigt badda och absorbera så mycket av det överflödiga fettet som möjligt. Var noga med att inte gnugga, eftersom det kan göra att fläcken sprider sig och tränger djupare in i materialet.

 3. Använd Mjöl eller Bakpulver Strö rikligt med mjöl eller bakpulver över fläcken och låt det sitta i cirka 15-20 minuter. Dessa ämnen fungerar som naturliga absorbenter och hjälper till att dra ut fettet ur tyget eller ytan.

 4. Borsta Bort Pulvret Efter att pulvret har fått verka, använd en mjuk borste eller en ren trasa för att borsta bort det. Du kommer förmodligen att se att en stor del av fettet har absorberats.

 5. Applicera Diskmedel Diskmedel är fantastiskt på att bryta ner fett. Applicera en liten mängd flytande diskmedel direkt på fläcken och arbeta in det försiktigt med fingrarna eller en mjuk borste. Låt det verka i cirka 10-15 minuter.

 6. Skölj och Tvätta Skölj fläcken med varmt vatten för att ta bort diskmedlet och resten av fettet. Om det är en klädesplagg, följ upp med att tvätta det enligt tvättanvisningarna på etiketten.

Specifika Tips för Olika Material

 • Kläder: Förutom diskmedel kan du också prova att använda en blandning av vit vinäger och vatten. Blötlägg plagget i lösningen i cirka 30 minuter innan du tvättar det som vanligt.
 • Möbler och Mattor: Använd en blandning av varmt vatten och mild tvål. Arbeta in lösningen med en mjuk borste och torka sedan bort med en ren, fuktig trasa.
 • Köksytor: Använd bikarbonat och vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på fläcken, låt den sitta i några minuter och torka sedan bort med en fuktig trasa.

Naturliga Rengöringsmetoder

För de som föredrar att använda naturliga produkter, finns det flera effektiva metoder:

 • Citronsaft: Citronsaft är naturligt surt och kan hjälpa till att bryta ner fett. Applicera direkt på fläcken och låt verka innan du sköljer bort.
 • Kokosolja: Det kan verka motsägelsefullt att använda olja för att ta bort fett, men kokosolja kan faktiskt lösa upp fettfläckar. Applicera en liten mängd och torka sedan bort med en trasa.

Verktyg och tekniker

Fettfläckar behöver inte vara en permanent plåga. Med rätt verktyg och tekniker kan du effektivt ta bort dessa envisa fläckar och återställa dina kläder och ytor till sitt ursprungliga skick. Kom ihåg att agera snabbt och använda de metoder som fungerar bäst för det specifika materialet. Lycka till med städningen!

30 May 2024

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd