Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Miljövänlig Flyttstädning

Klimatsmart flyttstädning - tips för att städa mer hållbart

Vid en flyttstädning är det viktigt att alla ytor i bostaden verkligen är ordentligt rengjorda. Men måste man använda rengöringsmedel med starka kemikalier för att få ett bra resultat? Nej, precis tvärtom faktiskt. Det går alldeles utmärkt att flyttstäda både effektivt och miljövänligt.

Kraven på en flyttstädning är högre än vid en vanlig storstädning. Det är viktigt att varje yta, skrymsle och vrå är skinande ren när man lämnar sin gamla bostad inför att nya ägare eller hyresgäster ska flytta in. För att nå ett sådant resultat måste man ha tillräckligt med tid, bra teknik, bra städredskap och inte minst – effektiva rengöringsmedel.

Effektiva rengöringsmedel är dock inte detsamma som starka rengöringsmedel. Många gånger tänker man att ju fler kemikalier ett medel innehåller, desto bättre är det på att ta bort smuts, fett och avlagringar. Men ju mer miljömedvetna vi blir, desto mindre lockande känns det att använda städprodukter som är skadliga för såväl djur och natur, som för oss själva – inte sant? Och med många bra alternativ finns det ju heller ingen anledning.

Så kan du göra din flyttstädning mer miljövänlig

För den som vill flyttstäda mer klimatsmart finns flera bra knep att tänka på. Dels när det kommer till val av rengöringsmedel, men också vilken typ av städredskap man använder samt hur mycket vatten man brukar till exempel.

Som professionell städfirma med lång erfarenhet av flyttstädning och ett brinnande intresse för miljön och miljövänlig städning, har vi genom åren samlat på oss många bra tips att dela med oss av.

5 tips för grönare flyttstädning

  • Välj Svanenmärkta rengöringsmedel – eller tillverka eget genom att blanda 1 dl ättika, 4 dl vatten och några droppar vanligt diskmedel. Passar perfekt i både sprayflaska och skurhink.
  • Skrubba ingrodda ugnsplåtar med sockerbitar och diska av.
  • Strö ut bikarbonat för att få bort dålig lukt i exempelvis heltäckningsmattor. Låt ligga en stund och dammsug sedan upp.
  • Gör en pasta av bikarbonat och ättika för rengöring av ugn, toalett, handfat och kakelfogar.
  • Ren linoljesåpa fungerar som ett utmärkt allrengöringsmedel – perfekt när du ska flyttstäda en hel bostad.

Att undvika rengöringsmedel med starka kemikalier är kanske det viktigaste och främsta valet vi kan göra för att städa mer miljövänligt. Det vi sköljer ned i våra avlopp hamnar så småningom i naturen där såväl växter som djur kan ta skada av otrevliga ämnen.

Ytterligare klimatsmarta tips är att undvika pappershanddukar och engångstrasor samt att vara sparsam med vatten och vädra förnuftigt – speciellt under kalla årstider för att inte släppa ut för mycket värme.

Städa i lagom god tid

Tajmingen är viktig vid en flyttstädning, och ännu en sak man faktiskt kan tänka på för att vara lite mer miljövänlig.  

Bostaden ska vara ren och fräsch vid tidpunkten då den överlämnas till de nya ägarna. För att inte riskera att det blir dammigt igen och behöva städa om alltihopa en gång till, är det således bra att inte flyttstäda för tidigt. Flyttar du till exempel ut en månad eller några veckor före du ska lämna nycklarna till de nya som ska flytta in, är det alltså klokt att vänta med flyttstädningen till närmare inpå tillträdet. Dubbla städningar innebär nämligen dubbel vattenförbrukning, dubbel elförbrukning till dammsugare och dubbel åtgång av rengöringsmedel – om än miljövänliga sådana.

Vill du veta hur vi tänker klimatsmart kring våra professionella flyttstädningar – eller önskar du boka in en städning inför ditt kommande bostadsbyte? Varmt välkommen att höra av dig så berättar vi mer!

3 Apr 2022

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd