Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Miljövänlig rengöring

Tips vid flyttstädning: Miljövänlig rengöring av kakelfogar

En ordentlig flyttstädning innebär noggrann rengöring av såväl små som stora ytor, från golv till tak. Till de mindre ytorna, vilka är sådana som ofta är lätta att glömma bort, hör bland annat kakelfogar i kök, badrum och eventuell tvättstuga. Ljusa kakelfogar blir lätt solkiga med ingrodd smuts och avlagringar som kan vara svåra att få bort. Likväl är det viktigt att få dem rena innan flytten sker och de nya ägarna tar över bostaden.

Lyckligtvis finns det ett effektivt städknep att ta till för just kakelfogar. Ett knep som dessutom är skonsamt mot såväl djur och natur som mot människor.

Så får du kakelfogarna rena helt utan kemikalier

Badrum och kök är sådana utrymmen där många tar till extra starka rengöringsmedel i tron om att det behövs för att få det ordentligt rent. Faktum är dock att det räcker gott och väl med sådant du har hemma i ditt skafferi – och vanligt vatten från kranen.

Har du någon gång provat dig fram med husmorstips för miljövänlig städning vet du att bikarbonat är lite av ett mirakelmedel. Det här är din bästa vän när det kommer till flyttstädning och städning av flera ytor som annars kan vara svåra att få rena – däribland kakelfogar, men också ugnen och spisplattor med ingrodd smuts.

För rengöring av just kakelfogar (funkar även på själva plattorna) är det här ett riktigt supertips:

  • Blanda en del bikarbonat och några delar vatten till en jämn pasta.
  • Applicera på de solkiga kakelfogarna och låt verka en kvart.
  • Skrubba fogarna med en ren tandborste. Blöt den eventuellt med vatten emellanåt om pastan torkat mycket.
  • Avsluta med att torka av både fogar och plattor med en ren, fuktad trasa.
  • Upprepa en gång till om det behövs.

Sedan är det klart. Bikarbonaten har en djupt rengörande effekt och är suverän mot både tuff smuts och avlagringar. För en extra blekande effekt kan du även tillsätta några droppar pressad citron till pastan.

Upprepa om nödvändigt innan flytten

Bikarbonat och vatten är ett supertips för rengöring av kakelfogar och kan med fördel användas både i samband med en flyttstädning och vid vanlig storstädning. Vid flyttstädning rekommenderas att du gör det så nära inpå själva flytten som möjligt. Detta för att fogarna inte ska hinna bli smutsiga och solkiga igen. Här är framförallt fogar ovanför diskbänk och i dusch/bad särskilt utsatta. Brukar du rengöra fogarna regelbundet är det bra att göra det en extra gång i samband med flyttstädning, så att de är så rena som möjligt när bostaden ska lämnas över.

Anlitar du en firma för professionell flyttstädning ingår alltid en grundlig städning av både kök och badrum samt eventuella andra utrymmen där kakel finns. Vill du leja bort städningen men ändå skulle föredra en helt naturlig och miljövänlig kakelrengöring med bikarbonat, kan du förstås alltid föreslå metoden för firman som ska städa.

Varför satsa på klimatsmart flyttstädning?

Städning kan vara en riktig miljöbov om man inte är noggrann med vilka rengöringsmedel man väljer. Produkter med starka kemikalier, parfymer och andra ämnen som kan vara skadliga för både miljö och människor är sällan bättre än mer skonsamma alternativ som såpa och en pasta likt den vi tipsat om här – men desto sämre för såväl inomhusmiljön som naturen utanför.

Att välja klimatsmarta alternativ, både vid flyttstädning och vanlig städning, är därför alltid att föredra. Resultatet blir minst lika rent, samtidigt som du gör en viktig insats för vår planet.

Fler tips om miljövänlig städning hittar du här i vår blogg. Önskar du boka in en professionell flyttstädning (med garanterat skonsamma och klimatsmarta rengöringsmedel) är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi erbjuder noggrann, effektiv och prisvärd flyttstädning med stans bästa kundservice.

Enkelt, smidigt och bekvämt.

27 Jul 2022

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd