Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Rengöra gjutjärnspanna

Enkel guide: Så rengör du gjutjärnspannan för att behålla dess kvalitet och smak

Att äga en gjutjärnspanna är som att ha en pålitlig vän i köket. Denna mångsidiga panna är perfekt för allt från stekning och stekning till bakning och gröt. Men för att behålla dess kvalitet och säkerställa att den fortsätter att leverera utsökt mat är det viktigt att rengöra gjutjärnspannan ordentligt efter varje användning. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du rengör din gjutjärnspanna på rätt sätt för att behålla dess kvalitet och smak.

Rengöra gjutjärnspanna

Varför är det viktigt att rengöra en gjutjärnspanna?

Gjutjärnspannor är kända för sin hållbarhet och värmeledningsförmåga, men de kräver också lite extra omsorg för att hålla sig i bästa skick. Att rengöra en gjutjärnspanna regelbundet är viktigt av flera skäl:

 1. För att avlägsna matrester: Efter varje användning kan matrester och fett ansamlas på ytan av gjutjärnspannan. Att rengöra den ordentligt hjälper till att avlägsna dessa rester och förhindra att de fastnar och bränner vid nästa användning.

 2. För att förhindra rost: Gjutjärnspannor är känsliga för rost om de inte är ordentligt rengjorda och behandlade. Genom att rengöra och torka pannan ordentligt efter varje användning kan du förhindra att rost bildas och skydda pannans livslängd.

 3. För att bevara smaken: En ren gjutjärnspanna kommer att bidra till att bevara den naturliga smaken och kvaliteten på maten du tillagar i den. Genom att avlägsna gamla matrester och fett från pannan kan du undvika att smakerna från tidigare måltider påverkar smaken på kommande rätter.

Steg för steg guide för rengöring av gjutjärnspanna:

 1. Låt pannan svalna: Efter att du har använt gjutjärnspannan, låt den svalna helt innan du börjar rengöringsprocessen. Att försöka rengöra en varm gjutjärnspanna kan orsaka skador och leda till att mat fastnar ännu mer.

 2. Använd hett vatten och en borste: Fyll pannan med varmt vatten och använd en mjuk borste eller svamp för att skrubba bort matrester och fett från ytan. Undvik att använda tvållika rengöringsmedel, eftersom de kan bryta ner pannans naturliga kryddning.

 3. Torka noggrant: Efter att du har skrubbat pannan, torka den noggrant med en ren handduk eller pappershandduk för att avlägsna allt vatten. Det är viktigt att göra detta steg för att förhindra rostbildning.

 4. Olja in pannan: När pannan är helt torr, gnid in den med ett tunt lager av vegetabilisk olja eller matolja för att återställa och bevara dess naturliga kryddning. Se till att täcka hela ytan, inklusive handtaget och kanterna.

 5. Lagra på rätt sätt: Förvara din gjutjärnspanna på en torr plats med god luftcirkulation för att förhindra fukt och rostbildning. Om möjligt, förvara den på en plats där den inte kommer i kontakt med andra metallföremål för att undvika repor och skador.

Tips för underhåll av gjutjärnspannan:

 • Undvik att använda tvål eller diskmedel för att rengöra din gjutjärnspanna, eftersom det kan bryta ner dess naturliga kryddning.
 • Undvik att använda metallredskap som kan repa ytan på pannan. Använd istället trä- eller silikonredskap för att undvika skador.
 • Om din gjutjärnspanna blir extremt smutsig eller behöver djuprengöras, överväg att använda en blandning av bakpulver och vatten för att skrubba bort envisa fläckar.

Slutsats:

Att rengöra din gjutjärnspanna regelbundet är avgörande för att behålla dess kvalitet och smak. Genom att följa denna enkla guide och använda rätt teknik och material kan du hålla din gjutjärnspanna i toppskick och njuta av utsökt matlagning under lång tid framöver. Så ta hand om din gjutjärnspanna och låt den fortsätta att vara en pålitlig vän i ditt kök i många år framöver.

6 Feb 2024

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd