Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦🧹
×

Rengöra Marmor

Tips vid flyttstädning - så rengör du marmor

Ska du flyttstäda en bostad där det finns en köksbänk, fönsterbrädor eller kanske ett golv av äkta marmor? Då är det viktigt att du putsar och fejar med rätt medel, så att du inte riskerar att orsaka missfärgningar, skador och fula fläckar.

Marmor är ett poröst stenmaterial som kräver lite extra omsorg vid underhåll och städning. I den här guiden finner du tips och råd kring hur du bäst rengör ytor av äkta marmor i samband med en flyttstädning - eller en vanlig städning för den delen. Utöver tips på hur du får bort smuts, damm och fläckar får du nedan även information om hur du kan skydda bänkskivor och andra ytor i marmor så att de håller sig fina längre.

Undvik slipmedel och sura rengöringsmedel

Eftersom marmor är ett hårt stenmaterial kan det vara lätt att tro att det tål nästan vad som helst. I själva verket är det dock ett känsligt material med massor av små naturliga porer och sprickor i sig, vilka väldigt lätt drar åt sig vätska.

Med materialets känslighet och porösa struktur i åtanke, är det viktigt att vara varsam med hur du torkar av och rengör en yta av marmor. Allra viktigast är att undvika:

  • Rengöringsmedel med citron eller andra sura ämnen i
  • Rengöringsmedel med slipeffekt - exempelvis med små mikrokorn i
  • Färgade rengöringsmedel

Ovanstående är viktigt eftersom sura rengöringsmedel liksom färgade sådana kan tränga ned i marmorns porer och mikrosprickor och där orsaka missfärgningar. Rengöringsmedel med slipmedel bör undvikas eftersom dessa riskerar att ge repor i ytan.

Så vad är då bäst att använda? Rör det sig om en normalt nedsmutsad yta räcker det med ljummet vatten och en mjuk trasa. Det är skonsamt, men gör likväl jobbet. Behövs något extra finns även särskilda rengöringsmedel avsedda för stenmaterial att köpa.

Har du en marmoryta som är full av fettfläckar och annan svår smuts kan du använda någon typ av fettlösligt medel - till exempel lacknafta. Viktigt är dock att vara sparsam med mängden samt att först torka bort själva fläcken med torrt papper. Tvätta sedan försiktigt med lösningsmedlet och torka av med papper eller en torr trasa.

Hur är det mes sura fläckar då? Sådana som uppkommit av rödvin, läsk eller rengöringsmedel med syra i? Dessa är tyvärr mycket svåra att få bort. Det finns ett särskilt medel att pröva, men i värsta fall kan en omslipning av ytan vara det enda som fungerar.

Tänk förebyggande - skydda din marmorytor

Vid sidan av skonsam rengöring är det också viktigt att skydda en marmoryta och förhindra att fula fläckar alls bildas. Eller åtminstone göra det svårare.

För detta finns särskilda impregneringsmedel att behandla din marmoryta med. Medel som täpper till marmorns porer och på så vis hindrar smuts och vätskor från att få fäste och ge fläckar.

Impregneringsmedel för marmor och andra stenmaterial finns att köpa i såväl fysiska butiker som på nätet.

Med det sagt hoppas vi att du kan finna den här guiden hjälpsam om du har en marmoryta att rengöra i din nya eller gamla bostad. Ovanstående tips och råd är förstås lika användbara vid en vanlig städning som vid en flyttstädning.

Vill du slippa tänka på speciella medel och risk för fläckar på känsliga material när din gamla bostad ska slutstädas? Överlåt det åt oss istället. Vi är proffs på flyttstädning och kan allt om rätt rengöring för rätt material.

Kontakta oss så berättar vi mer om vår flyttstädning!

31 Dec 2021

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd