Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Rengöra stenytor

Rengöra stenytor - Tips och tricks för att få dem skinande rena

Att ha vackra och välvårdade stenytor i ditt hem eller utomhusmiljö kan verkligen förhöja estetiken och skapa en inbjudande atmosfär. Men för att behålla deras skönhet och glans behöver du regelbundet rengöra dem på rätt sätt. Här är några användbara tips och tricks för att rengöra stenytor effektivt och få dem att se skinande rena ut.

Rengöra stenytor

  1. Börja med en grundlig sopning: Innan du börjar rengöra stenytor, se till att ta bort löv, smuts och skräp genom att sopa ytan noggrant. Använd en hård kvast eller en borste med styva borst för att avlägsna större partiklar.

  2. Använd rätt rengöringsmedel: Valet av rengöringsmedel beror på stenens typ och ytan du ska rengöra. För naturliga stenar som marmor eller granit, undvik sura eller alkaliska rengöringsmedel som kan skada ytan. Använd istället ett neutralt rengöringsmedel eller en mild tvållösning blandad med varmt vatten. Testa alltid rengöringsmedlet på en liten, osynlig yta för att se till att det inte orsakar någon skada.

  3. Skrubba med en borste: Använd en mjuk borste eller en svamp för att skrubba stenytan varsamt. Arbeta i cirkulära rörelser och fokusera på fläckar eller områden med hårdare smuts. Var försiktig så att du inte använder för mycket kraft, särskilt på mer ömtåliga stenar.

  4. Ta bort envisa fläckar: Om du stöter på envisa fläckar eller märken på stenytor kan du prova att använda en mild slipande pasta eller ett rengöringsmedel speciellt utformat för sten. Applicera produkten på fläcken och skrubba försiktigt tills fläcken försvinner. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens instruktioner och att undvika slipmedel som kan skada ytan.

  5. Skölj ordentligt: Efter rengöring, se till att skölja stenytan noggrant med rent vatten. Använd en trädgårdsslang eller en hink med vatten för att ta bort alla rengöringsrester och skum. Se till att inga rengöringsmedel lämnas kvar på ytan, eftersom de kan orsaka fläckar eller påverka stenens finish.

  6. Torka ytan: Efter att ha sköljt ytan, torka den noggrant med hjälp av en mjuk trasa eller en mop. Detta hjälper till att förhindra vattenfläckar och ger ytan en fin glans.

  7. Undvik kemiska medel och hårda verktyg: När du rengör stenytor är det viktigt att undvika starka kemikalier och hårda verktyg som kan skada stenen. Undvik att använda blekmedel, ammoniak eller syror på stenytan. Använd heller inte hårda skurborstar eller stålull, eftersom de kan repa och skada ytan.

Genom att följa dessa enkla tips kan du rengöra dina stenytor på ett effektivt sätt och få dem att se skinande rena ut. Kom ihåg att regelbunden rengöring och underhåll är nyckeln till att bevara stenens skönhet och hållbarhet på lång sikt.

5 Jul 2023

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd