Glöm inte att du får paketrabatt när du bokar Flytt&Städ med oss 📦

Rengöra ugnslucka

Enkel guide: Så rengör du ugnsluckan för ett skinande rent kök

Att hålla ugnen ren är inte bara viktigt för hygieniska ändamål, utan det kan också bidra till att förbättra dess prestanda och förlänga dess livslängd. En del av ugnen som ofta förbises när det gäller rengöring är ugnsluckan. Men att rengöra ugnsluckan är en viktig del av att hålla hela ugnen ren och fräsch. I denna guide kommer vi att gå igenom steg för steg hur du rengör ugnsluckan för ett skinande rent kök.

Rengöra ugnslucka

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar rengöra ugnsluckan är det viktigt att förbereda rätt utrustning och material. Du kommer att behöva:

  • Mjuk trasa eller svamp
  • Diskmedel eller ugnsspray
  • Varmt vatten
  • Vitvinsvinäger (valfritt)
  • Bakpulver (valfritt)
  • Handskar för att skydda händerna

Se till att du har allt du behöver till hands innan du börjar rengöringen för att göra processen smidigare och effektivare.

Steg 2: Ta bort ugnsluckan

Om din ugnslucka är avtagbar, är det bäst att ta bort den för enklare rengöring. Följ tillverkarens instruktioner för att ta bort ugnsluckan på rätt sätt. Om luckan inte går att ta bort, se till att öppna den helt för att få tillgång till alla ytor som behöver rengöras.

Steg 3: Rengöring med diskmedel och vatten

Börja med att blanda varmt vatten med lite diskmedel i en hink eller skål. Doppa sedan en mjuk trasa eller svamp i lösningen och börja rengöra ugnsluckans ytor. Torka noggrant av alla sidor av ugnsluckan, inklusive kanten och handtaget. Var särskilt uppmärksam på områden där fett och smuts kan ansamlas, som runt handtaget och längs kanterna på glaset.

Steg 4: Avlägsna envis smuts med bakpulver och vinäger

Om ugnsluckan är extra smutsig eller har envisa fläckar, kan du använda en blandning av bakpulver och vitvinsvinäger för att lösa upp och avlägsna smutsen. Strö bakpulver över de smutsiga områdena och spruta lite vitvinsvinäger över bakpulvret för att skapa en reaktiv rengöringsblandning. Låt det bubbla och verka i några minuter innan du använder en svamp eller trasa för att skrubba bort smutsen. Skölj sedan noga med rent vatten.

Steg 5: Torka och återmontera ugnsluckan

När du är nöjd med rengöringen, torka av ugnsluckan med en ren trasa för att avlägsna eventuellt kvarvarande fukt eller rengöringsmedel. Låt ugnsluckan lufttorka helt innan du återmonterar den på ugnen enligt tillverkarens instruktioner.

Tips för underhåll av ugnsluckan:

  • Rengör ugnsluckan regelbundet för att förhindra att smuts och fett ansamlas och blir svårare att ta bort.
  • Använd inte för aggressiva rengöringsmedel eller skrubbning som kan skada ytan på ugnsluckan.
  • Torka av ugnsluckan med en ren trasa efter varje användning för att hålla den fri från smuts och fläckar.

Att rengöra ugnsluckan är en viktig del av att hålla hela ugnen ren och fungerande. Genom att följa dessa enkla steg och tips kan du hålla din ugnslucka skinande ren och ditt kök i toppskick.

6 Feb 2024

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd