×

Städa kök

Flyttstädning av köket en smal sak

Ska du flytta ut ur en bostad och in i en annan? Då bör du utföra en ordentlig flyttstädning. Genom att städa bostaden ordentligt innan du flyttar säkerställer du att den nya bostadsinnehavaren får en bra start på sitt boende. Dessutom kan du behöva bekosta flyttstädare i efterhand om du ger dig av utan att ta tag i detta.

 

I denna artikel berättar vi bland annat:

  • Orsaken till att du bör börja med kylskåpet.
  • Hur du flyttstädar ditt kök.
  • Varför du bör vänta med golven till sist.

Börja din flyttstädning i köket med kylskåpet

Det har ingen betydelse om du bara flyttar ett par kvarter bort eller betydligt längre än så – du kommer oavsett att ta med dig innehållet i ditt kylskåp. Dessutom har du kanske inte så mycket tid att lägga på veckohandling mitt i allt kaos som råder i flyttprocessen. Högst sannolikt lägger du också mindre tid på att tillaga hemlagad mat under denna tid. Därför är det bra idé att börja tömma och rengöra kylen vid en flyttstädning av köket.

 

Kött, mjölkprodukter och rester är några exempel på livsmedel där det är viktigt att inte bryta kylkedjan. Börja därför med att kyla ner dessa så fort som du har flyttat in i din nya bostad. Detta är också en anledning till varför det är bra att börja med just kylskåpet – i den nya lyan har du sannolikt börjat med att rengöra just kylen. Genom att göra detta säkerställer du att den är redo att förvara livsmedel på ett säkert sätt. Dessutom tar det inte mer än kanske 20 minuter (om ens det) att göra detta.

 

Börja med att avlägsna hyllplanen i kylskåpet och rengör kylen invändigt med tvål och vatten. Det kan vara svårt att bli av med vissa lukter som dröjer sig kvar i kylen. Därför kan du blanda en lösning med vatten och vinäger och skrubba rent med denna inuti ditt kylskåp.

Fortsätt din flyttstädning med att städa själva köket

När du har gjort rent ditt kylskåp kan du gå vidare till köket. Precis som i övriga rum som du städer i samband med din flyttstädning bör du här avsluta med golven. Börja istället ovanifrån med belysning, tak och hyllor. Arbeta dig sedan nedåt tills du når golvet så undviker du att smutsen gömmer sig kvar högre upp i bostaden. När detta är gjort fortsätter du med att rengöra kökets arbetsytor.

 

Skrubba spishällen och ugnen ordentligt för att avlägsna envisa fläckar. Arbeta dig sedan vidare till övriga vitvaror såsom mikrovågsugn, diskmaskin etc. Efteråt kan du även passa på att rengöra bänkskivor och diskhon. Glöm inte att också gå igenom skåp och lådor för att säkerställa att dessa är rena och trevliga.

 

Vad du än gör bör du som sagt vänta med golven till sist. Detta då all smuts och damm som frigörs i samband med din flyttstädning oundvikligen kommer att hamna där till slut. Med tanke på det vill du ju inte behöva städa dina golv flertalet gånger – det finns ingen anledning att göra ett redan tidskrävande jobb med mödosamt. Därför bör alltid golvet rengöras sist!

 

 

30 Apr 2021

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd