×

Tips hemma när man städar köket

Flyttstädning av kök - vad krävs?

Kök är liksom badrum ett av de mest tidskrävande rummen vid en flyttstädning. Det är många ytor, skrymslen och vrår som ska rengöras, och inte sällan kan det gömma sig en del damm och flott både här och där.

Samtidigt är det som bekant viktigt att allt är skinande rent efter en utförd flyttstädning. Inte minst köket. Varje skåp och låda ska vara rengjord, liksom vitvaror både invändigt och utvändigt samt golv och väggar.

Nedan går vi igenom vilka moment som bör ingå vid flyttstädning av kök för att den ska anses vara komplett, och för att du med gott samvete ska kunna lämna över nycklarna till de nya som ska flytta in.

Guiden kan vara lika användbar om du ska ombesörja din flyttstädning själv, såväl som om du ska anlita en städfirma. Vet du med dig exakt vad som ska ingå i en professionell flyttstädning, blir det nämligen lättare att kvalitetskontrollera jobbet om du tar hjälp av ett städföretag.

Så bör ett kök flyttstädas

De många ytorna, skåpen och lådorna samt inte minst de olika vitvarorna gör kök till ett utmanande rum att flyttstäda. Det tar en hel del tid och kan vara ganska jobbigt. Räkna med att avsätta flera timmar för ett normalstort kök.

I en fullgod flyttstädning av ett kök bör följande ytor rengöras:

  • Öppna ytor - diskbänk och arbetsytor
  • Samtliga skåp och lådor (invändigt och utvändigt)
  • Kyl och frys, invändigt och utvändigt
  • Spis och ugn - inklusive plåtar och ugnsgaller
  • Spisfläkt, även filter
  • Diskho
  • Golvytor
  • Väggar (avtorkning kakel/yta vid diskbänk samt ev dammsugning eller avtorkning av övriga väggar vid behov)

Utöver ovanstående ska förstås också fönstren i köket putsas, samt detaljer som dörrar, dörrhandtag, lister, socklar, element och strömbrytare torkas av noggrant. Finns möjlighet att dra ut kyl, frys och spis kan detta också göras så att man kommer åt och rengör ordentligt även bakom.

Vad gäller ordningsföljd är bästa tipset att börja med bänkytor, skåp, lådor samt vitvaror. För att inte riskera att smutsa ned ett nyligen städat golv är det lämpligt att ta det sist av allt.

Sist men inte minst är det också viktigt att använda bra rengöringsmedel, skursvampar och trasor. Tänk på att olika ytor i köket kan kräva olika typer av rengöringsmedel. En produkt som passar för kakel och rostfria ytor bör exempelvis inte användas på en bänkskiva av gediget trä eller marmor.

Vad händer om köket inte är ordentligt städat?

En halvdan flyttstädning av ett kök kan liksom en halvdan flyttstädning av övriga bostaden innebära extra kostnader för dig som ska flytta ut och ge tillträde åt nya ägare eller hyresgäster. Skulle de som tar över huset eller lägenheten inte anse att köket är tillräckligt städat, kan du i värsta fall bli tvungen att göra om det - alternativt bekosta en städfirma.

Vill du vara säker på att ditt kök - och resten av din bostad - flyttstädas ordentligt, är bästa alternativet att köpa professionell flyttstädning. Då blir du garanterad en grundlig rengöring av samtliga ytor i såväl kök som övriga rum, och slipper oroa dig för eventuella klagomål från de som ska flytta in. Det är bekvämt, tidseffektivt och kostnadseffektivt.

Önskar du boka in en proffsig flyttstädning redan idag? Hör av dig till oss så ordnar vi det!

5 Dec 2021

BOKA DIREKT ONLINE

Gör din bokning hos oss på Novari direkt här på hemsidan. Det ingår alltid 14 dagars garanti och gratis fönsterputs

Boka Flyttstäd